90-vuotias Tilaushistoriakeskus juhli seminaarilla ja avasi näyttelyn

Kolmen historia-alan tieteellisen seuran tammikuun viimeisenä päivänä 1933 perustama yhdistys on tänään seitsemän jäsenseuran yhteisö. 90-vuotistaipaletta juhlittiin 4.5. Kansallisarkiston perinteikkäässä vanhassa tutkijasalissa. Juhlaesitelmän ”Paikallishistoriallinen Toimisto – ainoa laatuaan” piti dosentti Pirkko Leino-Kaukiainen, tutkija Janne Ridanpää kertoi Nastolan historiahankkeesta otsikolla ” Kun kunta lähtee, kirja jää” ja professori Niklas Jensen-Eriksen piti puheenvuoron tilaushistorioista tieteen laajentajina. Kaikki esitykset herättivät spontaania keskustelua.

Seminaarissa kutsuttiin yhdistyksen uudeksi kunniapuheenjohtajaksi emeritusprofessori Kari Teräs, 2000-luvun ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja.

Seminaarin yhteydessä avattiin Pirkko Leino-Kaukiaisen ja Marja Pohjolan ideoima ja toteuttama näyttely ” Tilaushistorioita 90 vuotta!” Näyttely koostuu kolmesta osiosta: Paikallishistoriasta tuli tutkimusta, Paikallishistoria oli nuoren tutkijan koulu ja Tilaushistoriakeskus takaa laadun. Näyttelyn aineisto on valikoitu Tilaushistoriakeskuksen laajasta ja hyvin säilyneestä arkistosta, joka on toistaiseksi yhdistyksen hallussa. Näyttelyssä olevat kirjat ovat pääosin lainassa Kansallisarkiston kirjastosta.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn Kansallisarkiston aukioloaikoina arkiston ns. virkakäytävään. Näyttely on auki 29.12.2023 asti.