Paikallishistoriat ja muuttuva viestintä

Osallistava paikallishistorian tutkimus ja kirjoitus, sosiaalinen media ja visuaalisuus, sopimus- ja oikeuskiemurat; tällaisia aiheita käsiteltiin Oulun työpajassa ”Paikallishistoriat ja tilaushistoriat: toiveita, tavoitteita ja käytännön ratkaisuja”. Tilaushistoriakeskus (ent. Paikallishistoriallinen toimisto) ry. järjesti työpajan keskiviikkona 23.10.2019 klo 10.30 – 12.30 Oulun yliopistolla, Historiantutkimuksen päivieukäteisohjelmana. Paikalla oli kymmenkunta aktiivista keskustelijaa, joilla oli työn alla niin kuntahistorioita, museoiden julkaisusarjoja, kyläkirjoja kuin organisaatiohistorioitakin.

Keskusteluissa nousi esiin paljon hyödyllisiä keskusteluja ja havaintoja sekä lahjakkaiden paikallis- ja tilaushistorian tutkijoiden huomioita ja pohdintoja. Keskustelussa pohdittiin muun muassa muistitiedon haasteita – mitä kysymyksiä muisti- ja haastattelutiedolle voi esittää.

Sopimusten tekemisestä keskusteltiin myös paljon. Miten tekijä saa suhteutettua yhteen käytössä olevan ajan, resurssit ja sivumäärän? Keskustelussa palloteltiin esimerkkejä vastuullisista ratkaisuista. Keskeistä on, miten vastuut ja oikeudet kirjataan tilaushistoriasopimuksiin – aihepiiri, jossa Tilaushistoriakeskus ry. auttaa tarvittaessa ja miten käsikirjoituksen hyväksymisprosessi sovitaan. On tärkeää tekijän oikeusturvan kannalta määritellä, mikä on riittävän hyvää, ja yhtä lailla teettäjän on tärkeää tietää, mitä voi kohtuudella odottaa. Sopimuksia tarvitaan usein myös kuvien, haastattelujen ja esineiden lainaamiseen ja käyttöön. Digitalisointi antaa tähän vielä omat lisämahdollisuutensa.

Puheenvuoroissa pohdittiin myös digitaalisten lisäaineistojen tallettamista ja käyttöoikeuksia. Vuosikymmenen vaihteessa puhuttiin ns. rikastetuista e-kirjoista ja aineistoja saatettiin jakaa cd-rom-muodossa, nykyään tuntuisi usein hyödylliseltä jos joitakin aineistoja ja karttoja voisi tarjota sähköisessä muodossa. Lopputulemana puheenjohtaja pääsi taas kaipaamaan uudistustoivettaan – Norjan lokalhistoriewiki.no -mallin mukaisen wikialustan rakentamista!